Hållbara investeringar inom skog och lantbruk
Artikel om de hållbara investeringar inom skog och lantbruk som Swedbank identifierat som första viktiga stegen mot en hållbar omställning.
På Alviksgården utanför Luleå går det fort framåt, men också i cirklar. Mikael Hugoson och hans familj har byggt upp en verksamhet som levererar griskött, styckningsdetaljer, el, värme, rent vatten – och sedan ett par veckor – världsunika, kravmärkta gödselpellets.
Alviksgården är moderbolag i koncernen Nyhléns Hugosons, som säljer charkuterier och färdigmat med fokus på norrländska råvaror och smaker. På gården finns bland annat plats för 13 000 grisar, ett slakteri, en biogaspanna, en flispanna och en rötrestanläggning för biogödsel.
– Mycket av det som driver utvecklingen här bottnar i att jag vill förädla, jobba långsiktigt och lösa problem, säger Mikael Hugoson, som äger Nyhléns Hugosons tillsammans med Magnus Nilsson.
Ta det här med biogaspannan till exempel. Mikael Hugoson var först i Sverige med att installera en storskalig biogasanläggning för att han ville göra något vettigt av restprodukterna från gårdsslakteriet.
– Slaktavfall är energirikt. Det står för 90 procent av den energi vi får från biogaspannan. Resten kommer från gödseln. Tillsammans med flispannan, som drivs med råvaror från min skog, värmer anläggningen hela gården och ger oss cirka 12 000 kWh förnyelsebar el om dagen. Det täcker hela vårt elbehov, säger Mikael Hugoson.
Den nuvarande biogasanläggningen, som har varit i gång sedan år 2000, beskriver Mikael Hugoson som en extremt lönsam investeringen.
– Vi sparar massor av pengar på de här båda anläggningarna. Flispannan har vi haft i fyra år och den levererar varje år värme motsvarande 400 kubikmeter olja. Synd bara att vi inte skaffade den tidigare, säger han.
Rötrestanläggningen är den senaste satsningen med hållbara och cirkulära förtecken på Alviksgården. Det är en investering på total cirka 80 miljoner, varav ungefär 20 miljoner utgör stöd från Länsstyrelsen.
– Jag behövde hitta en ny lösning på vår gödselhantering. Varje år var det samma bekymmer med att få bönder i trakten att ta emot gödsel, trots att vi både körde ut och spred den åt dem. När vi ökade grisproduktionen var det definitivt läge för ett annat upplägg, säger han.
Svaret fann han hos företaget Purac i Lund. De är specialiserade på vattenreningsanläggningar och biogas.
– Nu har vi en anläggning på gården som kan förvandla 30 000 ton gödsel till rent vatten, värme, el och 1 800 ton högkvalitativa, kravmärkta gödselpellets, säger han.
Processen börjar i biogasmotorn. Rötresterna därifrån går in i restanläggningen, där vätska separeras från det organiska materialet. Vätskan renas sedan i en värmeprocess och allt näringsinnehåll torkas och pressas till pellets. Pelletsprodukten håller bara ca fem procent vatten, har jordförbättrande egenskaper och innehåller NPK 7-1-3 (kg/ton), magnesium, svavel, kalcium och andra mikro- och makronäringsämnen.
– Vi är ensamma i världen om det här. Vi kommer självklart använda en del av pelletsen här på gården i stället för handelsgödsel. Resten säljer vi. Jag tänker mig storsäck på 500–1 000 kg för 7,70 kr/kg. Ser också att det kan bli mer konsumentinriktade förpackningar till ett annat pris. Med den här anläggningen i drift kan vi öka grisproduktionen ytterligare, utan att få problem med spridningsarealer. Det gäller att tänka framåt, säger han.
För Mikael Hugoson är hållbarhet inget nytt. Det är en naturlig konsekvens av hans sätt att driva företag. Han jobbar med cirkulära processer för att det är resurseffektivt. Han förädlar för att han vill ha kontroll i alla led och inte vara beroende av andra. Han tar väl hand om sina djur för det är en självklarhet i ett företag med långsiktiga mål och höga ambitioner. För honom finns det ingen motsättning mellan hållbarhet och lönsamhet – de är två sidor av samma mynt och en förutsättning för ett långsiktig företagande.
– Att jag tänker långsiktigt märks också i mina relationer. Jag gillar att jobba med folk jag känner. Därför är det inte konstigt att jag har haft samma bankkontakt i över 30 år. Han finns på Swedbank och vi har en bra relation. Han har aldrig sagt nej till mig, säger Mikael Hugoson.
Trots att det är ett par år sedan Mikael Hugoson passerade pensionsåldern har han inte lagt i bromsen. Det är full fart framåt, med nästa generations bästa för ögonen.
– Nu är jag klar med rötrestanläggningen och håller på med nästa projekt –
solpaneler på dålig jordbruksmark. Jag har ännu inte riktigt bestämt för om jag tycker att solpanelerna är fula eller inte, säger han.
– Nu har vi en anläggning som kan förvandla 30 000 ton gödsel till rent vatten, värme, el och 1 800 ton högkvalitativa, kravmärkta gödselpellets, säger Mikael Hugoson.