Ett konstverk som visar vår tanke med att ge tillbaka till bygden

Sölvesborg myllrar av fantastiska möjligheter och framtidstro. Vi är många som vill gynna en levande närvaro med allt vad det bär med sig. Därför fick konstnären Jonas Lundhs koncept ”Drömkruset” förgylla vårt Sölvesborgskort. Kruset med den visuella hjärtformen i öppningen – tydliggör vår grundtanke som är att ge tillbaka till kultur, idrott, näringsliv, samhälle och ideell verksamhet. Med hjärtat i bygden.

Idén bakom motivet

Som trummis och konstnär skapar Jonas Lundh med musik och utifrån radions berättande i vardagens glädje och grådaskighet. En dag målade han en trumma utan skinn och i håligheten la han sina positiva tankar. För att skapa balans och motpol till det neagtiva. För att ”fylla på” med det han tror vi behöver mest. Glädje men också lugn och ro. Med små kartongbitar målar han en skön stämning av ”nordiskt vemod”. Något som är karaktäristiskt för Jonas måleri. Att sedan drömkrusets öppning blivit ett hjärta är en tillfällighet. Eller så var det meningen att det skulle bli så. Det är ju betraktaren som gör att konstverket blir levande och värdefullt. Du, vi och alla andra som bor här i Sölvesborg.

Konstnären

Jonas Lundh, född 8 april 1965 i Fagersta, bosatt och verksam i Sölvesborg sedan 2007. Han är en svensk musikkonstnär med abstrakt och filosofiskt bildspråk. Innebörden i hans konst är vår värld skildrad i stämningar. Jonas Lundh skapar sin egen värld i konsten där ”övertydlighet är förbjuden” och rytm en av ingredienserna. En inspirationskälla i måleriet är det nordiska ljuset och något slags positivt vemod. Han använder ofta minnen som dofter och intryck från barndomen och från sina resor. Jonas Lundh är representerad i ett flertal kommuner och landsting i Sverige samt hos samlare i ett flertal länder.