Hoppa till textinnehållet
Aktivt val

Pumptrack- och teknikbana för cykel anläggs i Sölvesborg

- Ett lyft för näringslivet och framför allt för våra barn och ungdomar

Just nu pågår en stor cykelsatsning i Sölvesborg av två helt nya cykelarenor. En flowtrail håller på att anläggas på natursköna Ryssberget. Parallellt pågår anläggning av en pumptrackbana på Svarta Led Idrottscenter. Om allt rullar enligt plan står cykelarenorna klara att tas i bruk under hösten!

Bild från ovan över bygget av pumptrackbanan

Eldsjälen bakom satsningen och utvecklingen av Sölvesborgs pumtrack och flowtrail är Ted Holgersson genom Sölvesborgs cykel och sportklubb. I början av 2020 presenterade han sin idé för klubben och för näringslivschef Stefan Olofsson samt fritids- och kulturchef Fredrik Olsson på Sölvesborgs kommun.

- Alla tyckte att det var en fantastiskt bra idé, men helt galen, vilket dom givetvis inte berättade för mig. Så jag satte igång och påbörjade arbetet med en projektplan och att söka pengar till projektet, med stöttning och hjälp av kommunen och klubben. Och snart är vi i mål, berättar Ted Holgersson, Sölvesborgs Cykel & Sportklubb.

 

De nya cykelarenorna är till för en väldigt bred målgrupp, och kommer att ge ett enormt stort lyft för Sölvesborg – både för gammal som ung.

Ted Holgersson står mitt på Pumptrackbanan på Svarta Led

- Vi tror verkligen på den här satsningen. Dels för klubbens egna medlemmar, dels för andra cykel och hjulintresserade. Vi tror att pumptracken också kan bidra till besöksnäringen i Sölvesborg då banan blir av en sådan klass att vi kan hålla VM tävlingar som Red Bull arrangerar, säger Ted Holgersson i Sölvesborgs Cykel & Sportklubb.

Om projektet och finansiering

I projektet ingår att bygga två cykelarenor; en pumptrack med skillsarea och en flowtrail. Projektet ägs och drivs av Sölvesborgs Cykel & Sportklubb. Projektet har finansierats av projektmedel från Allmänna arvsfonden om 4,6 miljoner med finansiellt stöd av RF/SISU Blekinge 400 000 kr, Sölvesborg-Mjällby Sparbank 1 miljon kronor samt Sölvesborgs kommun 700 000 kr. Dessa fyra har tillsammans gett Sölvesborgs Cykel & Sportklubb 6, 7 miljoner kronor.

 

- Vi välkomnar projekt som kommer till nytta för allmänheten i stort och det tycker vi verkligen cykelarenorna gör. De inbjuder till spontanidrott och rörelse samt bidrar till ökat välmående som gör nytta för både hjärta och själ, säger Stefan Ohlson, VD på Sölvesborg-Mjällby Sparbank.


Även lokala företagare har engagerat sig och bidragit till projektet med sponsorpengar. Sponsorer är i nuläget Br. Björklunds grus, Sydställningar, Ventex, Hjalmarssons och Norje Sambruk.

Stefan Ohlson, VD på Sparbanken, står framför bankens kontor i Sölvesborg

Flowtrail - Ryssberget

En vall i en sväng på flowtrailbanan i Ryssbergets vackra skog

Vad är en Flowtrail?

En flowtrail är en anlagd lekfull cykelled för mountainbike som passar en bred målgrupp. Svängar och nivåskillnader ger ett skönt flyt som gör cyklingen kul för både barn och vuxna, oavsett vilken nivå man ligger på i sin cykling. Vem som helst kommer att kunna cykla på flowtrailen, och den är gratis att cykla på.

Flowtrailen anläggs på höger sida om Ryssbergsvägen ”när man går upp till Ryssbergsstugan” och starten är vid kopannan. I dagsläget är cirka 400 meter klart. Hela banan blir förhoppningsvis klar under oktober 2022. Anläggningen utförs av On Track i samarbete med Ride and Develop.

 

- Enligt vad jag hört så kommer pumptracken bli väldigt bra. Och enligt rykten blir Flowtrailen en av dom absolut bästa i Sverige. Kanske till och med den bästa. Anledningen är dels att vi har ett perfekt berg att bygga på samt att vi har en mycket bra leverantör som utför bygget, säger Ted Holgersson, Sölvesborgs Cykel & Sportklubb.

Pumptrack - Svarta Led Idrottscenter

En del av pumptrackbanan med nylagd asfalt

Vad är en Pumptrack?

En pumptrack är en asfalterad och kuperad cykelbana där du tar dig runt banan snabbt utan att trampa. Man använder kuperingen för att med sin cykel ”pumpa sig runt” genom att styra fart och balans med hjälp av farten från kurvor och kullar. Pumptracken är anlagd för att skapa en jämn åkyta med böljande former. Allt du behöver är en BMX, rullskridskor, kickbike, skateboard eller något annat på hjul. Belysning av platsen ingår i byggnationen. Ted berättar vidare:

- En förutsättning för att bygga pumptracken var att den skulle uppfylla de krav som ställs av stora arrangörer som Red Bull att hålla VM tävlingar. Då fanns det vara ett val - banan skulle byggas av Velosolutions. En hoppdel/freestyle yta kommer byggas senare i etapp 2 när klubben fått ihop finansiella medel till den, säger Ted Holgersson, Sölvesborgs Cykel & Sportklubb.


Velosolutions Pumptrack i Sölvesborg byggs av sådan klass att det möjliggör att Sölvesborg skulle kunna stå värd för arrangemang som Scandinavian Pump Track Series, SM i Pump Track och Red Bulls världsmästerskap.
 

Ett tillskott för turismen

De nya cykelarenorna ses som ett mycket välkommet tillskott även inom näringslivet och besöksnäringen.


Det finns en stor potential i projektet. Naturturism växer och just cykling är populärt! Med dessa tillskott till Sölvesborgs fritidsutbud blir vi en ännu mer attraktiv destination. Det kommer definitivt att sätta Sölvesborg på kartan för cykelturister. Pumptrackbanan byggs av en sådan hög klass att Sölvesborg kan stå som värd för tävlingar. Med det breda utbudet vi kommer att erbjuda fattas det bara att kunna cykla på vatten, Säger Sanna Persson, Besöksnäringsutvecklare i Sölvesborgs kommun.
 

Sanna Persson - besöksnäringsutvecklare