Hoppa till textinnehållet

Hej, vi hjälper dig gärna!

Välkommen att skriva din fråga nedan för att snabbt få svar på vanliga frågor. 

Ställ din fråga här

Skaffa dig bank-koll inför resan!

Ska du ut och resa? Möta våren i Paris eller kanske åka på jobbmöte i Bryssel? Då kan det vara skönt att ha koll på vad som gäller om du skulle behöva få bankhjälp medan du är borta.

Att planera en resa är för det mesta härligt och lustfyllt! Men i ärlighetens namn handlar det oftare om vilka sevärdheter du inte får missa och vilka restauranger som är bäst i stan än om hur du ska bete dig om du blir av med bankkortet, mobilen med BankID eller behöver annan bankhjälp. Här kommer därför våra samlade tips som kan vara bra att ha koll på.

Den stora försäkringsfrågan
Det där med försäkringar är ju ett kapitel för sig. Med en bra hemförsäkring med reseförsäkring klarar du dig vanligtvis långt. Skulle du bli sjuk är det viktigt att du, så snabbt det går, får intyg från läkaren och sparar alla kvitton. Reser du inom EU och har EU-kort (försäkringskort) från Försäkringskassan med dig har du rätt till samma vård som hemma i Sverige.

Om du använder Sölvesborgskortet och betalar minst 75% av resan med det så ingår en av marknadens bästa reseförsäkringar. Ansök om Sölvesborgskortet.

När du betalar resan med ett av våra andra bankkort ingår en kompletterande kortförsäkring. Det kan till exempel handla om att täcka utgifter om bagaget skulle försvinna på vägen eller om du blir sjuk. Försäkringen gäller för dig som kortinnehavare, men även för din make eller maka, registrerade partner eller sambo samt för barn under 23 år som fortfarande bor hemma, vare sig de reser med dig eller på egen hand.

Betala resan med bankkort - detta gäller 

Tappat bankkort
Har du tappat ditt betalkort? Ingen fara, vi hjälper dig. Det första du ska göra är att ringa och spärra kortet så att ingen annan kan roa sig med dina pengar. I vissa fall kan du även få hjälp med att få ett ersättningskort eller en kontantutbetalning så att du kan fortsätta din resa som planerat. Kontakta Kortservice Utland på +46 8 411 10 20 för tips och råd angående ditt kort. 

För att spärra ditt Sölvesborgskort, ring +46 8-791 49 59.

Kort på resan - att tänka på inför och under din resa

Kort som krånglar
Har du ett kort som har bestämt sig för att ta allting lite "mañana, mañana" på semestern kan Kortservice Utland hjälpa dig att reda ut problem, ordna med nödkontanter eller till och med skicka ut ett ersättningskort med kurir. Kontakta dem på telefon +46 8 411 10 20.

Extra kort
Att betala med kort kan både vara enkelt och tryggt. Men ett bra tips är att ha ett reservkort ifall du skulle bli av med det första, till exempel ett betal- och kreditkort.

Är cash king?
Ja, ibland är det faktiskt bra att ha lite kontanter på fickan. Även om det är både smidigt och säkert att betala med kort kan det alltid vara bra att ha lite kontanter med dig när du reser. Dels för att det inte är säkert att de tar kort överallt och sen är det en extra trygghet om du skulle bli av med ditt kort.

Lev livet på södra breddgrader - artikel från En bättre farmtid

Tappad mobil med BankID?
Har du tappat mobilen med BankID kan du antingen spärra det  själv via internet (du identifierar dig med dosa) eller kontakta Kortservice Utland på +46 8 411 10 20 så hjälper vi dig.

 

 

 

 

 
 
 

Inför resan

 1. Packa med din dosa för säkerhets skull – och ha den inte tillsammans med plånboken och mobilen.

   
 2. Skaffa ett betal- och kreditkort som extrakort så att du har en backup om något skulle hända.

  Ansök om Sölvesborgskortet här.

   
 3. Se till att du har tecknat en bra hemförsäkring där en reseförsäkring ingår.

   
 4. Skaffa ett EU-kort (försäkringskort) från Försäkringskassan. 

   
 5. Bra telefonnummer att spara i telefonboken:

  Spärrservice +46 8 411 10 11
  Kortservice Utland +46 8 411 10 20.
  Spärrservice Sölvesborgskortet +46 8-791 49 59.